4 d'agost de 2006
Entra en vigor la Llei 13/2006 de prestacions socials de caràcter econòmic.
1 de gener de 2007
Entra en vigor la Llei de Promoció de l'Autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència del Govern d'Espanya.
18 d'octubre de 2007
Entra en vigor la Llei 12/2007 de Serveis Socials del Govern de Catalunya.
2 de maig de 2008
Entra en vigor la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
Octubre de 2008
Creació del Consorci d'Acció Social de Catalunya.
Interès del Govern de la Generalitat per comptar amb governs locals més professionalitzats i forts, que puguin fer front als reptes i canvis presents i futurs.
Interès de diferents governs locals, de diversos territoris i polítiques, que pensen que s’han d’unir per treballar conjuntament.
SUMAR comença a caminar el 9 de desembre de l’any 2018 a Salt. El domicili social se situa al carrer Pla de Salt 18, al costat del Centre Comercial Espai Gironès, molt a prop de l’autopista A7.
En un moment on els serveis socials començaven a viure grans canvis i fruit del consens polític i institucional de diferents alcaldes gironins, i el suport de la Generalitat de Catalunya, el dimarts 9 de desembre del 2018, Banyoles acollia la presentació pública de SUMAR.
Tres consorcis de benestar social gironins constituïen l’entitat, - Pla de l’Estany, Gironès-Salt i Garrotxa -, i s’iniciava la gestió d’equipaments i serveis socials amb una plantilla de 126 treballadors. 3 professionals s’incorporaven a la gestió del dia a dia en el domicili social de Salt, en un espai d’uns 100 m2. Entre elles, Estanis Vayreda i Mariona Rustullet, director general i directora tècnica, respectivament.
En el 2018, després d’un creixement progressiu i per les necessitats de millora de l'organització, es traslladen les oficines centrals al Parc de Recerca i Innovació de la Universitat de Girona. Es tracta d’un espai de més de 550 m2, que ens permet continuar creixent i seguir impulsant i aportant solucions d’innovació social als serveis socials.
Actualment formen part de SUMAR, 52 governs locals i es gestionen més de 65 equipaments i serveis socials.
Desenvolupar serveis socials de qualitat i proximitat al món local, així com solucions d’innovació, planificació i gestió d'equipaments i serveis, sumant esforços amb les entitats del tercer sector social i les mateixes administracions públiques amb l'objectiu d'aconseguir més felicitat i qualitat de vida per a les persones.
• Ser una organització de referència en l’àmbit social i d’innovació en el sector públic català, amb lideratge en models de gestió a les persones de serveis socials, buscant la innovació tècnica, el talent professional i la cultura del detall.
• Acompanyar al sector públic català en l’assoliment de nous reptes socials, incorporant les millors pràctiques nacionals i internacionals per millorar els serveis socials a Catalunya.
SUMAR es regeix pels seus estatuts socials i, en allò que no regulin, per
- les disposicions del Reial Decret Legislatiu 1/2010, de 2 de juliol, pel que s’aprova el Text refós de la Llei de Societats de Capital,
- l’altra normativa que li resulti d’aplicació atès el seu caràcter mercantil,
- els preceptes de la Llei 7/1985, de 3 d’abril, reguladora de les bases del règim local,
- el Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d’abril, que aprova el Text refós de les disposicions de règim local,
- el Reial Decret Legislatiu 2/2003, de 28 d’abril, pel qual s’aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya,
- la resta de la normativa de règim local que resulti aplicable a les societats mercantils de capital íntegrament públic.
Estatuts Socials (publicats el 5/3/2021 al BOP Girona num 44).
El Pla Estratègic 2016-2020 de SUMAR defineix les principals línies d’actuació estratègica i concreta el model de negoci a seguir en aquests 5 anys, amb una proposta de valor diferencial respecte altres organitzacions i institucions que ofereixen serveis similars.
El document s’ha portat a terme de forma participativa, amb entrevistes personals i sessions de treball amb responsables tècnics i polítics dels serveis socials, i professionals de SUMAR. Analitza la situació del moment i planteja propostes de millora a mig i llarg termini en relació als diferents àmbits d’actuació. També redefineix la Missió, Visió i Valors corporatius i analitza les principals debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats, a partir d’un anàlisi extern a nivell polític, econòmic, social i tecnològic.