La nostra proposta pels recursos d'atenció a la gent gran:

Un nou model d'atenció. Espais adaptats a cada necessitat.

image
image

Des dels inicis de SUMAR a principis del 2009, estem treballant per implementar un nou model d'atenció a les persones gran on la persona passa a ser el centre de l'atenció i la organització s'adapta per ajustar-se a les seves necessitats.

El projecte, que va començar fa uns anys amb el desenvolupament del programa d'intervenció tècnica "Tu decideixes com vols envellir", s'ha ampliat i a partir de l'experiència en la gestió de diferents centres residencials,  s'ha transformat en el programa ACP-SUMAR basat en un canvi de mirada a 3 nivells:

  • el model d'intervenció tècnica "Tu decideixes com vols envellir"

  • un model de gestió de persones que acompanya a les persones en el seu projecte de vida

  • la introducció d'espais i entorns que facilitin la convivència de les persones.  

 

Una nova generació i unes noves necessitats

Abans de la Covid-19 ja s'havia detectat l'arribada als serveis per a persones grans,  d'una nova generació de persones majors de 65 anys amb necessitats i expectatives diferents a les de les persones ateses en els darrers anys. Persones a qui, per poder atendre i oferir el que demanen, cal dissenyar nous models d'atenció. 

Aquests nous models han de garantir poder donar continuitat en el projecte de vida de les persones, així com donar resposta a les seves necessitats i preferències. Unes necessitats i preferències que, a partir d'ara, a més, hauran de contemplar les noves pautes de seguretat i les mesures de prevenció que ens hagi deixat el coronavirus. Tot un repte!

 

"En Joan i la Bàrbara volen continuar envellint tal com han viscut. En Joan té 68 anys i li agrada pintar. La Bàrbara en té 72 i ha tocat el saxo tota la vida. Viuran al nostre centre si poden continuar amb el seu projecte de vida i decidir el que volen fer. "  . QUÈ ELS HI PROPOSEM ?  COM HO FAREM ?, - aquest és el repte.

Un canvi de paradigma

En Joan i la Bàrbara arriben amb la seva història a l'esquena i un projecte de vida sota el braç.

La manera d'envellir que desitgen passa per consensuar, conjuntament amb ells, tot allò que els permeti viure amb dignitat el seu projecte persona.

Què farem per mantenir la il·lusió d'en Joan i la Bàrbara si arriba un moment en què la seva millor alternativa és anar a un recurs d'atenció a la gent gran?

I com ho farem per dur a terme les seves voluntats i, a la vegada, seguir les prescripcions mèdiques que afecten la seva salut?

Què li direm a la Bàrbara quan entri per la porta amb un saxo? Serà feliç si, en lloc de tocar el saxo, li donem dibuixos per pintar?

I a en Joan? Li encanta menjar i ens ha demanat que no el privem de res durant els àpats. Però l'informe mèdic ens marca una altra actuació. Com ho farem per mantenir la seva voluntat i a la vegada seguir el que ens marca l'informe mèdic?

En el programa ACP-SUMAR donem resposta a aquestes preguntes i a moltes més.

Acompanyem a les persones en el seu projecte de vida a través de 3 nivells d'intervenció:

  • Intervenció tècnica
  • Gestió de persones
  • Entorns amb significat 

 

Intervenció Tècnica

Participació afectiva de la persona en el seu projecte de vida.

Harmonització de les seves preferències i desitjos amb l'organització.

Millora de la qualitat de vida i del benestar personal.

 

Gestió de persones

Polivalència i qualificació de les professionals.

Gestió per competències.

 

Entorns amb significat

Espais similars a una llar que faciliten la convivència de les persones i que alhora afavoreixen la intimitat i el benestar de cadascuna d'elles.

 

L'ACP-SUMAR impulsa l'atenció centrada en la persona amb una visió més humana i innovadora que els models tradicionals. Es centra en l'objectiu de que la persona gran pot i ha de viure tal com ho ha fet sempre, sense deixar de fer allò que li agrada i que forma part de la seva personalitat. I en un entorn significatiu acompanyat de professionals que s'adapten i empatitzen amb les seves necessitats. 

Aquests fets semblen detalls insignificants però tenen una gran importància quan atenem a persones que presenten una situació de dependència. Quan es combinen els tres elements, una bona intervenció tècnica, amb una bona gestió de persones i un bon entorn significatiu, la millora del benestar de la persona gran s'incrementa de manera exponencial. 

És important també ressaltar que el model ACP-SUMAR es desenvolupa i consolida a través de la convivència, en un mateix equipament, de persones grans que presenten diferents graus de convivència. A Sumar, estem aplicant aquest model als centres residencials que gestionem on hi conviuen persones grans amb diferents graus de dependència, persones autònomes o amb una dependència moderada-greu fins a persones amb graus de dependència de nivell 3.  De mitjana, els percentatges de graus de dependència que combiuen a les nostres residències son els següents: 

  •        Grau I: 10 - 20 %
  •        Grau II: 40 - 60 %
  •        Grau III: 20 - 40 %   

Compartir